<img height="1" width="1" src="" data consent-src="https://www.facebook.com/tr?id=1258639957491496&amp;ev=PageView &amp;noscript=1" data-category-consent="cookie_cat_marketing">

Sökwebbplats:

13. aug

Hitta din digitala sparringpartner!

En rekordvarm sommar och semester börjar närma sig sitt slut och de flesta börjar återkomma till vardagen. Det har förhoppningsvis givits tillfälle för avkoppling och med lite distans även möjlighet till reflektion. Själv har jag funderat lite på vad det är som driver mig i min roll som verksamhetskonsult och betydelsen av arbetet i ett lite större sammanhang.

 

Som verksamhetskonsult inom affärssystem är jag van vid att lyssna in och skapa mig en förståelse för hur processerna ser ut idag hos företaget och hur det kan komma att utvecklas i framtiden. Jag spenderar kontinuerligt många timmar på certifieringar i system, läser nyheter om nya versioner, följer forum, testar på egen hand och bygger erfarenhet varje dag med verkliga implementationer hos företag inom olika branscher.

Men vad är det företagen behöver och vad är det som verkligen är viktigt? Lyfter man på blicken ligger värdet för företagen i effektivisering och automatisering genom digitalisering. Det är mycket mer spännande än det kanske först låter som eftersom det i slutändan handlar om att frigöra tid för andra arbetsuppgifter och förbättrad konkurrenskraft och lönsamhet för företagen.

Digitalisering handlar om att framtidssäkra genom att i ett första steg skippa papper och lagra data elektroniskt. Enligt en undersökning från mjukvaruföretaget Visma, så arbetar tre av fyra svenska företag i gamla och ineffektiva system som är äldre än 10 år. 

I Vismas digitaliseringsindex 2018 har över 600 personer med befattningen CEO, CFO och CIO på företag med mer än 25 anställda, svarat på hur långt man kommit i digitaliseringen av sju ekonomiska processer. På en skala från noll till 100 ligger svenska företag på 48,2. Exempelvis uppskattas att 36,4% av leverantörerna skickar sina fakturor till företagets ekonomi-, affärs- eller fakturahanteringssystem elektroniskt (ej e-post). Resten av fakturorna är på papper. Det finns alltså fortfarande mycket stora effektiveringsvinster att göra för svenska företag!
 

EN BRA SPARRINGPARTNER

För att komma vidare med digitaliseringen, bör företagen ta hjälp av en digital sparringpartner. Det ligger ett stort värde i att ha en verksamhetskonsult som förstår företagets verksamhet kopplad till processerna och som finns där allt eftersom företaget utvecklas och växer. En partner som är digital expert och bevakar den digitala utvecklingen, nya systemlösningar, utmanar befintliga arbetssätt och ser till att alla system hänger ihop. En partner som söker enkla förståeliga lösningar. "Simplifying business" helt enkelt.

Det är i mötet mellan företaget (som är expert på verksamheten) och konsulten (som är expert på digitalisering) som spännande effektiviseringsvinster och utveckling uppstår. Jag är glad att få vara en del av detta!

 

Källa: Visma, MyNewsDesk

 

JOHAN SUNDELL