VD och hockeymamma

VD och Hockeymamma

19
okt

19. oktober 2018

VD och Hockeymamma

Många är de personer som skakat på huvudet åt den livsstil som det innebär att ha barn aktiva i en så pass tidskrävande och föräldraberoende sport som ishockey. När de sedan frågar vad jag arbetar med så förstår ingen hur det går ihop tidsmässigt.  Att vara VD för ett växande bolag med 50 anställda på tre orter och ha tonåringar i olika ishallar sex dagar i veckan innebär att veckans timmar är rätt uppbokade. 

De senaste dagarna har tankesmedjan Allbrights VD meddelat att antalet kvinnliga börsbolags VD:ar ökat med 65% det senaste året. Trots detta är fortfarande 9 av 10 VD:ar män. Varför är det så? 

Ishallarna i Sverige är precis som styrelserummen dominerade av män. De flesta hockeypappor kör stora bilar, har bra arbete och en fru som arbetar deltid för att kunna göra mycket att supportarbetet runt omkring. Precis som avsaknaden av kvinnor på VD-mötena ser man sällan mamman i ishallen.  

Med två hockeyspelande barn har jag ägnat stor del av mina kvällar och helger de senaste tolv åren i miljön. De senaste fem åren som ensamstående förälder, vilket inneburit att jag först av nöd och sedan fri vilja, trätt ur rollen som enbart tvätterska och backend support i hemmet till att vara aktiv på plats i ishallen. Det har varit en betydande investering i tid men oj vad mycket jag fått tillbaka på allt plan!  Mina barns engagemang och upplevelser i en lagsport som hockey har lärt mig enormt mycket, berikat mig som människa men också hjälpt mig att utvecklas som ledare och att våga.  

När jag säger att jag lärt mig våga och ha mod, handlar det mycket om att hantera stereotypa könsroller, ignorera dem och hitta en egen tolkning på rollen som hockeyförälder.  

Som hockeyförälder är man en supportfunktion. Du är ett “hangaround” som finns där före träning och match. Lägger schemat för mat, träningstider och utrustning. Lär barnen successivt att ta eget ansvar, stöttar dem i att hitta den perfekta kosten och behov av sömn för att kunna prestera max. Peppar inför matchen och står sedan och hejar på läktaren - obotligt lojal mot mina barn och deras lag oavsett vad som sker i matchen. 

 

Vikten av bra support

Allt den här förberedelsen och den support som ett hockeylag behöver för att kunna gå ut på isen och prestera är i mångt och mycket precis detsamma som teamet på arbetsplatsen behöver. För att lyckas. Som ledare för många är det inte jag som ska göra jobbet, jag ska skapa förutsättningarna och engagemanget. Under match och träning är det ledarna som har befälet, precis som avdelningscheferna arbetar de med motivation och målförståelse. De får laget att prestera. Efter matchen står vi hockeyföräldrar där och samlar ihop våra barn.  

Det viktiga momentet debriefing och återkoppling i bilen på väg hem kommer naturligt och har under åren visat sig vara enormt viktigt för barnens utveckling både som lagkamrater och spelare. Väl hemma så släpper vi diskussionen om matchen och slutar att titta bakåt. Vi ägnar oss åt enbart av att se framåt och att ladda om med ny mat, sömn och rena kläder.

Hela den här filosofin har jag med mig i min roll som ledare. Likaså glädjen över att se andra utvecklas och att vara en del av något som växer. Att vara ensam mamma i ishallen ger däremot också ofta samma känsla som att vara en sam kvinna på ett VDmöte eller i en styrelsegrupp. Man är alltid litet utanför och annorlunda. Det kommer kommentarer och ifrågasättande. Som kvinna hamnar man plötsligt utanför båda grupperna; männens värld men ofta också vänninornas och det får man bara lära sig hantera och hitta en väg genom. 

Det är en ojämn könsfördelning i vårt samhälle – inte bara i näringslivet utan också i våra helt vanliga privata sammanhang och det talar vi otroligt litet om.  

Att vara modig och våga vara udda och annorlunda, att ställa mig i gruppen av pappor på läktaren utan att försöka bli en av dem och hitta min egna roll på platsen, att uppleva att det fungerar när jag bara vågar ignorera andras uppfattningar har stärkt mig att våga göra detsamma i arbetslivet. Det är fantastiskt att se andra att utvecklas och att bidra till det och jag är helt övertygad om att kvinnliga egenskaper behövs i alla sammanhang men inte minst i både VD-möten, styrelserum men också ishallar. Här måste vi hjälpas åt att ändra våra attityder och det är ingen annan mer än just du, jag och andra i miljön som kan göra det. 

 

Vi har ett ansvar

Våra stereotypa könsroller har vi själva ett ansvar för att ändra på. Ett enkelt steg för oss mammor är att ta mer plats i barnens miljöer, att utmana normerna och våga växa. När man väl vågar så inser man att det faktiskt finns en hel del män både i ishallen och i näringslivet som gärna inkluderar kvinnor bara man ger dem chansen och visar att man vill. När det gäller jämställdhet i våra företagsledningar är det samma sak men vi måste stötta dem som vågar. Jag är övertygad om att mångfald skapar en bättre miljö för alla, söner, hockeyklubbar och företag. Det finns många fler möjligheter att hitta en bättre fördelning om vi bara bestämmer oss, alla vi som är i och omkring miljön.   

Att vara kvinna, hockeymamma och VD är den mest fantastiska och utvecklande resa jag någonsin varit på men att få litet mer systersällskap på både läktaren och i mötesrummen det är något jag hoppas händer snart! 

 

/Ulrika Bromander

VD på Amesto Solutions