Det är roligt att lära sig nya saker

"När ni till slut tittar tillbaka kommer ni att se att det blev till det bättre"

Konsten att lära sig något nytt

"När ni till slut tittar tillbaka kommer ni att se att det blev till det bättre"

Konsten att lära sig något nytt

16
nov

Håkan Stenskog , 16. november 2018

Den digitala förändringen

Konsten att lära sig nya saker

Det är roligt att lära sig nya saker, förändra rutiner och utvecklas. Det är då tiden går som fortast. Om vi om 10 år tittar tillbaka och jämför hur vi jobbar då med hur vi jobbar nu kommer vi säkert se en kraftig utveckling till det bättre. Vi kan säkert konstatera, att utvecklingen/förändringen inte var så lätt alla gånger. Men hur hade det varit att jobba på i samma anda och hur roligt hade det varit i längden? Nu kan jag inte förflytta mig 10 år framåt i tiden men jag kan titta 10 år tillbaka och jämföra.

Detta är min resa. Både min privata resa med byte av bransch men även byte av affärssystem och arbetssätt. För ca 10 år sedan bytte jag jobb. Hade jobbat på Ernst & Young i cirka 12 år. Var godkänd revisor (titeln finns inte längre) och hade jobbat med de flesta branscher. Hade jobbat med redovisning, skatt och revision mot samtliga - av mig då kända - företagsformer. På mindre orter jobbar man med allt, eller man gjorde det i vart fall. Efter en tid var det dags att prova något annat. Började hos en mindre Vismapartner som sedermera blev uppköpta av Amesto Solutions AB.

Första åren skötte jag bolagets redovisning i Visma Global. Det var ett helt nytt system för mig. "Det är väl ingen konst", tänkte jag. Jag kan redovisning utan och innan så det där lär jag mig fort. Så fel jag hade. Det var betydligt svårare än jag trodde. Det är bra att kunna grunderna men det dagliga arbetet handlar om mycket mer. Det tog tid innan jag hade kontroll på flödet och det var hela tiden något som skulle förändras, förbättras eller läggas till. Och när jag väl hade lärt mig Visma Global var det dags för oss att byta till Visma Business. Som många andra gör i ett förändringsskedde så saknade jag då det gamla systemet där jag visste exakt vad jag skulle göra. Men även det blev bra till slut och jag lärde mig mycket under dessa år.

 

Att arbeta i olika Visma-system

Nu hann jag inte lära mig Visma Business fullt ut då jag gick över till att konsulta i affärssystemet Visma Global, vilket var tanken redan från början. Nu skulle systemet anpassas till en mängd andra bolag, branscher och människor med olika mentalitet. Hela tiden nya önskemål och problemställningar att hantera. Otroligt utvecklande!

Sedan övergick jag till Visma.net som är ett helt annat system. Ett webbaserat system som passar mig som handen i handsken då tekniken bakom system inte är min starkaste sida. Även denna gång gällde det att lära sig något nytt. Jag fick något att sätta tänderna i.

 

Positiv utveckling

Vad har hänt under 10 år? Jo, jag kan konstatera en positiv utveckling samtidigt som förändringsarbetet varit stimulerande och roligt. Om jag jämför hur vi jobbade med Visma Global för 10 år sedan, med hur vi jobbar med Visma.net nu, så ser jag en betydande utveckling till det bättre. Vi kan nu logga in via webben. Uppgraderingar sker flera gånger per år utan tillkommande kostnader. Vi attesterar levfakturor och reseräkningar via webben. Om vi vågar kan vi ta in en faktura i affärssystemet och under vissa förutsättningar kan den gå raka vägen till huvudboken utan en enda knapptryckning. Vi skickar betalningar direkt från affärssystemet och återrapporteringen från banken sker med automatik. Det behövs inga anpassningar för att skicka elektroniska kundfakturor, det finns som standard. Kundinbetalningar läses med automatik in i affärssystemet. Ja, det har utvecklats till det bättre!

Så om ni nu råkar ha en elefant i rummet eller bara vill hänga med i utvecklingen. Ta tag i problematiken. Ni kommer att få jobba hårt och ibland kommer ni att sakna det gamla beprövade arbetssättet. Men när ni till slut tittar tillbaka kommer ni att se att det blev till det bättre. Som bonus fick ni chansen att sätta tänderna i något nytt vilket i sig är utvecklande och stimulerande.   

Håkan Stenskog


Senior consult (Visma.net)

Håkan har många års erfarenhet av affärssystembranchen och som revisor. Han arbetar alltid med följande ledord: Kompetens, enkelhet och helhet. 

#askmore Vill du veta mera?

Kontakta oss för en kostnadsfri rådgivning

Kontakta oss